Posted on: August 22, 2021 Posted by: Soren Lerby Comments: 0

Vil du have en mere bæredygtig have, men du ved ikke, hvor du skal starte? Anne Wieggers, forfatter og haveekspert, skrev en bog fuld af tips til at få din have til live.
Nedenfor vil hun sandsynligvis give dig ti tips til bæredygtig havearbejde, som du kan bruge med det samme. Hendes bog Sustainable Gardening er nu til salg.

Tip 1: Vær forsigtig med at hakke og fodre jorden.
Stop med at grave og hakke. Bunden består af et uendeligt kompliceret, perfekt matchet system, og du ødelægger det ved konstant at rulle igennem det med vold. Dette forstyrrer jordens liv og forringer jorden. Desuden vokser ukrudt hurtigere i den opgravede jord, og der frigives meget CO2.

Giv bæredygtig, levende jord ved mulching. Det betyder at påføre et lag af (organisk) materiale på jorden. Hvis du gør dette med kompost, undertrykker du ukrudt, jorden bevarer mere fugt, så du skal vande mindre, og planterne fodres med det samme. Inden du ved af det, begynder orme, bakterier og svampe at leve, som er super gode til haven. Du behøver ikke at arbejde igennem det, det hele sker automatisk på grund af det jordliv, du har givet hvile.

Tip 2: Lav din egen kompost.
Så du skaber den rige og bæredygtige jord med kompost. Du kan købe disse, men sørg for at købe økologisk kompost uden gødning.

Heldigvis kan du også sagtens lave det selv. Selv i den mindste have og på balkonen (virkelig!) Er der plads til det. Jeg bruger 8 grundlæggende regler til at lave din egen kompost. Vær for eksempel opmærksom på den rigtige andel: ikke bare tørre kviste og ikke bare visnet salat. Læg ikke din kompostbunke på en lukket overflade, f.eks. Fliser. Du kan smide næsten alle dine grøntsags køkkenrester på din kompostbunke, men vær forsigtig med beskæring af affald. Du kan læse alt om det i min bog.

Tip 3: Behersk de grundlæggende teknikker godt.
Bæredygtig havearbejde betyder også, at du ikke er så afhængig af indkøb. Ved at mestre det grundlæggende (meget lettere end du tror!) Kan du gøre en enkelt plante til en hel gruppe, samle dine egne frø, der vil fylde din have med blomstrende planter, og ved at vide præcis, hvordan du vander, sparer dit vand og ‘træner’ ‘dine planter skal ikke være så dovne og rodfæste dybt.

Jeg vil gerne forklare alt dette meget detaljeret med det samme, men mit forlag ville nu sige ‘giv ikke alt væk igen og navngiv din bog’. Så lad mig gøre det en gang: I min bog finder du alle de oplysninger, du har brug for.

Tip 4: Lav en plan for en have, der altid er i blomst.
Hvordan kommer du i gang med din have eller altan? Lad du det udvikle sig organisk ved altid at plante noget nyt, eller laver du først en plan? Det er muligt altid at have noget i blomst i din have. Skriv for eksempel alle årets måneder ned, og kig efter planter, der blomstrer.

I min bog har jeg samlet lister over meget stærke, smukke stauder, løg, klatrere, træer og buske. Hvis du foretager et valg herfra, er det garanteret, at alle de blomster og critters i din have vil være fine.
På grund af det skiftende vejr bliver insekter i stigende grad aktive alt for tidligt. Dette gør det ekstra vigtigt for eksempel allerede at have blomster på tilbud.

Tip 5: Køb indfødte planter.
At købe planter er fantastisk! Ved at gøre et godt køb vil naturen også blive glad. Så overvej også indfødte planter, som har været her i tusinder af år og er en del af vores naturlige økosystem. Mange insekter er afhængige af bestemte planter, og disse er nu for det meste indfødte. Mange af disse blomstrer i meget lang tid og er også lette at vedligeholde!

Desværre støder du ikke ofte på indfødte planter i havecentre. Heldigvis tilbyder Sprinklr dem. En blanding af indfødte planter og andre bi- og sommerfuglplanter er godt for en bæredygtig have. På denne måde tilbyder du de mindre kræsne insekter en alt hvad du kan spise buffet, resten får en sofistikeret kost, og ingen kommer i vejen for hinanden.

Bestil indfødte planter
Tip 6: Ignorer sure naboer.
Lad det græs flagre. Rengør ikke de blade. Lad det klatre, den kaprifolium: Meget af det, vi gør, er dikteret af, hvordan tingene er. Et surt blik fra naboerne er nogle gange nok til at få den plæneklipper eller beskæresaks frem. Gør ikke noget ved det, og ved, at jo mere fejet, høet og ryddeligt en have er, desto mindre vil den gerne leve.

Hvis du får lidt forhøjet blodtryk fra uønsket, skal du påpege bestemte steder for det. Det er her du lægger dit beskæringsaffald og gamle blade. Inden du ved af det, kommer alle slags ting til live og tager ly, måske endda et pindsvin.

Leave a Comment